Sveriges nationaldag!

Idag ska man fira den svenska nationaldagen!:)

Svenska flaggan är verkligen vacker!

Vad har svenska flaggans färger för betydelse/bakgrund?!

Den svenska flaggan med dess blå och gula färg hittar sitt ursprung i folkkungaättens blågula vapen och det gamla riksvapnet med blå botten och trekronor skapat av Albreckt av Mecklenburg.
Karl Knutsson Bonde är den man som sedan sammanfogar dessa symboler till det stora riksvapnet, blå sköld och ett gyllene kors. Under 1500-talet kommer sedan dessa färger att fogas samman till en blågul korsflagga. Detta är den historiska bakgrunden.


Den blå färgen är bakgrunden - den symboliserar i en kristen västerländsk värld himlen och gudens boning men har under tidevarven även kommit att betyda kvalitet och laglydnad. Således är kungligheters blod "blått" och konservatismens färg den blå. Den symboliserar även i modern tid i hög grad frihet, ärlighet, oskuld och trohet.


Den gula färgen har en tvetydig betydelse och som alla vet är allt som glimmar inte guld. Den gula färgen betyder både guldets och ädelhetens färg men även sveket och förräderiets natur. I den kristna ikonografin är Judas färg gul. I dagens sekulariserade värld har dock den mer positiva värdeklangen tagit över. Det finns även här äldre anor då man utanför den västerländska kultursfären i t e x Kina har gul som symbol för kejsaren och att det även under långa tider var förbjudet för andra än Kejsaren att använda den gula färgen.

Men Sveriges flagga är även en korsflagga och korset är den kristna symbolen. Det symboliserar i den kristna ikonografin inte som vi i dagens samhälle kanske gör med döden utan livet, hoppet. Korset visar även att man ser en länk till Jesu korsfästande - vilket uttyds som ett gudens skydd mot det onda.
Korsflaggorna ser vi i alla de nordiska länderna och visar ett samband mellan folket och religionen.



Hoppas att det blir dubbelt firande ikväll då Sverige möter Danmark på råsunda.

Gammal bild, men mycket mycket fin!:D

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0